Akce, publikace, média

Aktuální nabídka kurzů a workshopů

OtevřenoKurz muzikoterapie „Cesta k harmonii“ I (jaro 2024)

Tento kurz je zaměřen na aktivní použití muzikoterapie ve zdravotnictví, školství, sociální práci i v rodině. V kurzu se pracuje s výhodou různorodosti účastníků, neboť je velmi obohacující sdílet perspektivu zkušených profesionálů, ale i osob hledajících, lékařů i studentů, rodičů či hudebníků, učitelů i psychoterapeutů.

OtevřenoKurz muzikoterapie „Cesta k harmonii“ I B (jaro 2024)

Tento kurz je zaměřen na aktivní použití muzikoterapie ve zdravotnictví, školství, sociální práci i v rodině. V kurzu se pracuje s výhodou různorodosti účastníků, neboť je velmi obohacující sdílet perspektivu zkušených profesionálů, ale i osob hledajících, lékařů i studentů, rodičů či hudebníků, učitelů i psychoterapeutů.

OtevřenoKurz muzikoterapie „Cesta k harmonii“ II (zima 2024)

Tento kurz se zaměřuje na další rozvíjení získaných kompetencí z kurzu č. I, a dále hlouběji otvírá vhled do muzikoterapeutických procesů skrz další terapeutické školy.
Opět je zaměřen na aktivní použití muzikoterapie ve zdravotnictví, školství, sociální práci i v rodině. V kurzu se pracuje s výhodou pestrobarevnosti pohledů, neboť je velmi obohacující sdílet perspektivu různých terapeutických konceptů.

OtevřenoKurz muzikoterapie „Cesta k harmonii“ IV (jaro 2024)

Pokročilý seminář pro absolventy kurzů (I. II. + III.) je zaměřen především na prohlubování muzikoterpeutických dovedností, zvyšování terapeutické citlivosti, konkrétní kasuistiky a možnosti supervizní práce. Nebudou chybět informace a zkušenosti ze zahraničí, především zemí EU. Budeme dále pracovat na našem seberozvoji skrz muzikoterapii a zdůrazníme si psychohygienická pravidla. Dle požadavků účastníků bude prostor na konkrétní potřeby frekventantů kurzu.


Pořad ČT „Ke štěstí – Emoce“

„… Protagonisté Magda a Jiří a průvodkyně pořadem Klaudie se setkají s Markétou Gerlichovou, která působí i na Klinice rehabilitačního lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy jako fyzioterapeutka a je také speciální pedagožka, supervizorka pro pomáhající profese a muzikoterapeutka. …“
Ke štěstí - Emoce
Ke štěstí – Emoce

HYB4 CITY: Markéta Gerlichová – Zvuk a hudba


záznam přednášky: Michael Londesborough a Markéta Gerlichová – Zvuk a hudba
HYB4 CITY: 30. srpna. 2021


Kniha „Muzikoterapie v praxi“


Monografie Markéty Gerlichové „Muzikoterapie v praxi“ vyšla u nakladatelství Grada v druhém, přepracovaném vydání pod katalogovým číslem 19078.

Kniha je určena všem zájemcům o obor muzikoterapie, tedy odborníkům i laikům. Kromě samotných muzikoterapeutů využijí poznatky z knihy jak lékaři a zdravotní sestry, tak především fyzioterapeuti, ergoterapeuti, logopedi i další terapeutické obory. Z oboru školství se mohou knihou inspirovat učitelé hudební výchovy, ale také speciální pedagogové či učitelé ZU a, také ti, kteří řeší se svými žáky obtížné výchovné problémy.

Specialisté z oboru sociální práce mohou poznatky z knihy využít při aktivizaci osob sociálně či zdravotně znevýhodněných. Publikace také může oslovit rodiče při výchově dětí, osoby v těžkých životních situacích či ty, jež chtějí na svém seberozvoji pracovat právě formou muzikoterapie.

Publikace srozumitelně představuje muzikoterapii z různých úhlů jejího užití v praxi. Jádrem knihy jsou konkrétní příběhy osob, které prošly muzikoterapií z různých důvodů, v nejrůznějším zdravotním stavu a životní situaci.

V jednotlivých kapitolách se dozvíme o využití muzikoterapie ve zdravotnictví (zejména v oblasti neurorehabilitace, dále fyzioterapie, ergoterapie, tréninku kognitivních funkcí, logopedii, ale i v paliativní péči). Další kapitoly jsou věnovány školství, sociální sféře, psychoterapii, péči o osoby se speciálními potřebami i speciální muzikoterapeutické metodě zvané Ikapus.

Video z virtuálního křtu knihy: zde

Kniha „Hudba léčí“

Knihu lze objednat např zde (Kosmas).

Záznam ze křtu knihy (kmotr prof. Wolfgang Mastnak) zde.

This entry was posted in Publikace. Bookmark the permalink.

Comments are closed.